Aigües de Mataró i BGEO OPEN GIS presenten la nova eina de gestió dels treballs d’operacions i manteniment de les xarxes d’aigua i clavegueram amb codi lliure

15/06/2023
Aigües de Mataró, en col·laboració amb BGEO OPEN GIS, posa en marxa una eina de codi lliure –sobre la tecnologia Giswater- per a gestionar els treballs d’operacions i manteniment de les xarxes d’aigua i clavegueram de les ciutats. L’objectiu d’aplicar aquesta tecnologia és optimitzar els recursos i ser més eficients en intervencions i reparacions de les xarxes d’abastament d’aigua i clavegueram.

Imatge
Persones fent presentació de projecte SIG a la Universitat de Girona

Aquesta eina, que combina un entorn d’escriptori i de web, vol aportar una solució integral tant per al personal tècnic com per als operadors de camp, facilitant les feines de mobilitat i entregant les dades en temps real. L’eina permet optimitzar els recursos i ser més eficients a l’hora de fer reparacions o intervencions a la xarxa i en millorarà la seva gestió.

A partir d’ara, els operaris de les empreses que utilitzin aquesta eina podran rebre en temps real informació sobre l’estat de les xarxes d’abastament i clavegueram de la ciutat, i podran actuar amb més rapidesa en cas de detectar anomalies a les xarxes.

El projecte s’ha presentat a les Jornades del SIG Lliure que han tingut lloc del 14 al 15 de juny a la Universitat de Girona.

Giswater és una aplicació de programari lliure, pensada per gestionar i compartir coneixements sobre xarxes i elements que formen part del cicle integral de l’aigua. És el sistema que Aigües de Mataró fa servir per gestionar les xarxes d’abastament i clavegueram de la ciutat. Aquest programa treballa tant amb bases de dades com amb dades gràfiques i permet que qualsevol sistema d’informació geogràfica (GIS) hi pugui accedir.

Giswater és un projecte col·laboratiu desenvolupat per diferents empreses com Aigües de Blanes, Aigües de Banyoles, Serveis i Aigües de Barberà, Aigües de Castellbisbal, Figueres de Serveis, Aigües de Mataró, Proveïments d’Aigua, Aigües del Prat, Consorci d’Aigües de Tarragona, Cicle de l’Aigua del Ter, Aigües de Vic, Saneago (Brasil), Aigües de Manresa, Terrassa Cicle de l’Aigua,  Companyia d’Aigües de Vilanova i la Geltrú, Abastaments d’Aigua del Tordera,  ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting, CIVILE, CPS Engenharia & Soluções (Brasil), AVENTEC, BGEO i VIDRO  per crear i desenvolupar una plataforma SIG de “codi obert” que esdevingui un estàndard en la gestió dels serveis d’aigua i sanejament  a Catalunya. Aquesta plataforma tecnològica permet, per les seves altes prestacions, incrementar notablement l’eficiència en la gestió d’aquests serveis municipals.