Mataró activa en alerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per sequera i decreta limitacions a l’ús de l’aigua

07/12/2022
L’Ajuntament adopta les mesures establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és l’administració hidràulica de la Generalitat que pren les decisions davant l’estat actual de sequera. Les restriccions no afecten a l’aigua de boca però es limita el seu ús per accions com el reg de jardins, el rentat de vehicles, la neteja de terrasses i carrers, a més de l’ús agrícola, recreatiu i industrial no productiu.

Imatge
Cartell de la campanya Obrim els ulls, tanquem l'Aixeta

 L’Ajuntament ha activat en fase d’alerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per sequera, tal i com estableix el Pla d’emergència en situació de sequera aprovat per Mataró. La mesura és conseqüència de l’actualització que l’ACA ha fet (resolució del 22 de novembre, publicada el 25 de novembre) dels estats de sequera pluviomètrica de diferents unitats d’explotació, entre elles els embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasteixen Mataró i més de 100 municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

El decret municipal trasllada a Mataró, per tant, les restriccions acordades per l’ACA i establertes al Pla de Sequera de Mataró:

  • En relació al reg:
    - Limitat al mínim indispensable per garantir la vegetació i s’evitarà en cas de pluja.
    - El reg de jardins i zones verdes es limita entre les 20 h i les 8 h.
    - Els jardins particulars només es podran regar dos cops per setmana: els dimecres i dissabtes per als habitatges amb número de carrer parells, i els dijous i diumenges per als habitatges amb número de carrer senar.

 

  • Tancament de les fonts ornamentals: Rosa Sabater, Antonio Machado, Cascada (Parc Central), del Negrito (Parc Central), del Perol, Lluís Millet, Marbre (Parc Central), Parc Cerdanyola, Plaça Canyamars, Plaça Catalunya, Romàntica (Parc Central). Les fonts de la rotonda del Rengle, de la Plaça Itàlia, i les fonts gran i petita del Parc Central ja es van decidir tancar el passat mes d’agost després que l’ACA activés la prealerta de sequera per al sistema Ter-Llobregat. 

 

  • En relació a la neteja de carrers, paviments, façanes, terrasses i similars: prohibit a particulars utilitzar mànegues d’aigua o altres sistemes que utilitzin làmina d’aigua per arrossegar la brutícia. Es podran netejar amb pal de fregar o similar.

 

  • En relació a la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars pels serveis municipals: s’utilitzarà la mínima despesa d’aigua indispensable i es prioritzarà l’ús d’aigua no procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable. Els vehicles de neteja de carrers de Mataró ja utilitzen actualment aigua de pous propis, no de la xarxa general.

 

  • Prohibit l’ús de l’aigua per eliminar pols i matèria en suspensió a l’aire.

 

  • S’estableixen límits a l’ompliment de piscines. Excepcions: es permetrà el primer ompliment en les de nova construcció; es podran reomplir parcialment aquelles amb sistemes de recirculació d’aigua per garantir la qualitat sanitària; també es permetrà omplir i reomplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d’infants en centres educatius. No queden afectades les piscines d’aigua de mar sense connexió a les xarxes públiques d’abastament i sanejament.

 

  • S’estableixen límits en el reg de camps esportius: no es pot superar 10,5 m3 al dia.

 

  • En relació a la neteja de vehicles:

    - Només permès en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
    - Fora d’aquests establiments, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula utilitzant esponja i galleda.
    - Es permet la neteja fora dels túnels de rentat en el cas de vehicles de transport de menjar, d’animals, ambulàncies, vehicles mèdics i de transport de medicaments, o vehicles de transport de residus, per mantenir la seguretat i salut de persones i animals i utilitzant la mínima aigua possible.
     

El decret també preveu mesures sobre el sistema d’abastament, com augmentar la freqüència de lectura dels comptadors (implantar la telelectura en el cas d’activitats agrícoles, ramaderes, industrials o d’ús recreatiu que encara no disposin d’aquesta tecnologia); actualitzar l’inventari de piscines públiques i privades i intensificar-ne el control; i notificar el canvi de tipus de subministrament per als abonats amb aforaments en els casos que sigui factible.

Així mateix, en relació a les infraestructures es mantindrà l’estratègia d’Aigües de Mataró de revisió de la xarxa de subministrament i sanejament per detectar i reparar possibles fuites. També es preveu augmentar el volum captat de l’aqüífer local, i aplicar noves estratègies de control analític.

Per últim, com a mesures generals, l’ACA ha establert una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia (el consum mitjà per ciutadà a Mataró se situa en els 102,73 litres/hab/dia en consum domèstic. En consum general són 138,79 l/hab/dia). També s’ha establert una reducció de la dotació de reg per a usos agrícoles en un 25 %; una reducció d’un 10 % per a usos ramaders; d’un 5 % per a usos industrials; un 30 % menys per a usos recreatius que impliquin reg i un 5 % menys per a altres usos recreatius.

El Comitè Municipal de Sequera supervisarà i prendrà les decisions a nivell local mentre duri la situació d’alerta, que seran coordinades per un comitè tècnic. Els incompliments de les mesures establertes podran ser sancionades en aplicació de l’Ordenança de Civisme o la norma específica que pugui elaborar l’ACA.

Campanya de sensibilització i consells d’estalvi

L’Ajuntament i Aigües de Mataró han posat en marxa una campanya de comunicació i sensibilització per fer arribar a la ciutadania tant les mesures aprovades com consells d’estalvi d’aigua. En aquest sentit, cal recordar:
 

  • Reparar les aixetes i la cisterna del vàter quan perdin aigua.
  • Col·locar airejadors a les aixetes.
  • Instal·lar cisternes amb doble botó per alliberar més o menys aigua segons necessitat.
  • Recollir en un recipient l’aigua de la dutxa mentre esperes que surti a la temperatura desitjada.
  • Tancar l’aixeta quan no s’utilitzi l’aigua en ensabonar-te, afaitar-te o raspallarar-te les dents.
  • Fer servir la dutxa en comptes de banyar-te.
  • Omplir bé el rentaplats i la rentadora i triar programes eficients.
  • Si tens jardí, minimitzar les zones de gespa, ja que requereixen molta aigua i, si ha de ploure, no cal regar.
  • No fer servir el WC com una paperera.
  • Si és possible, reutilitzar les aigües grises, procedents de les dutxes, banyeres i rentamans per alimentar les cisternes dels WC.