15/03/2023
L’Ajuntament adopta les mesures establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és l’administració hidràulica de la Generalitat que pren les decisions davant l’estat actual de sequera. Les restriccions no afecten a l’aigua de boca però augmenten les restriccions pel reg, les piscines i la neteja de carrers, entre altres.

Imatge
font_placa_ditalia.jpeg

L’Ajuntament ha activat en fase d’excepcionalitat el Pla d’emergències en situació de sequera del municipi de Mataró. La mesura és conseqüència de la resolució de l’ACA (ACC/747/2023 del 6 de març, publicada el 7 de març) per la qual es declara l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica de diferents unitats d’explotació, entre elles els embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasteixen Mataró i més de 100 municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

El decret municipal trasllada a la ciutat, per tant, les restriccions acordades per l’ACA i establertes al Pla de Sequera de Mataró:

En relació al reg


- El reg de jardins i zones verdes, tant públics com privats, es limita a l’imprescindible per a la supervivència d’arbres i plantes. S’ha de fer entre les 20 h i les 8 h i amb reg gota a gota o regadora.

- El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica de l’esport federat, on es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries. L’Ajuntament s’adreçarà als clubs i entitats esportives perquè apliquin aquestes restriccions a les instal·lacions municipals.

Neteja de carrers, paviments i façanes

La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, públics o particulars està prohibida excepte si es fa a conseqüència d’un accident o un incendi, hi ha risc sanitari o risc per a la seguretat viària. Aparadors i finestres es poden netejar amb galleda i esponja. Només es podrà fer la neteja amb aigua quan aquesta procedeixi de la regeneració o sigui aigua freàtica no potable i no suposi reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. 

Fins que se superi la situació actual, l’Ajuntament ha reorganitzat diferents serveis de neteja viària tot limitant la neteja amb aigua de carrers a les condicions abans esmentades. En el cas del Fem dissabte, per exemple, s’ha suspès fins que se superi la situació actual.

Usos en piscines

Pel que fa a les piscines, les de nova construcció no es podran omplir. Només es podrà fer el reompliment parcial de piscines que disposin de sistema de recirculació d’aigua i en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària. També es permetrà omplir i reomplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d’infants en centres educatius. No queden afectades les piscines d’aigua de mar sense connexió a les xarxes públiques d’abastament i sanejament.

Fonts i dutxes

Totes les fonts ornamentals i les dutxes públiques de les platges romandran tancades. No es podrà utilitzar aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

Neteja de vehicles

- Només permès en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.

- Fora d’aquests establiments, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula utilitzant esponja i galleda.

- Es permet la neteja fora dels túnels de rentat en el cas de vehicles de transport de menjar, d’animals, ambulàncies, vehicles mèdics i de transport de medicaments, o vehicles de transport de residus, per mantenir la seguretat i salut de persones i animals i utilitzant la mínima aigua possible.

Mesures sobre abastament i infraestructures

El decret també preveu mesures sobre el sistema d’abastament i les infraestructures, com augmentar la vigilància per detectar possibles fuites, augmentar el volum captat de l’aqüífer local i aplicar noves estratègies de control analític.

Per últim, com a mesures generals, l’ACA ha establert una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia (el consum mitjà per ciutadà a Mataró es va situar al 2021 en els 102,73 litres/hab/dia en consum domèstic. En consum general van ser 138,79 l/hab/dia). També s’ha establert una reducció del consum de reg per a usos agrícoles en un 40 %; una reducció d’un 30 % per a usos ramaders; d’un 15 % per a usos industrials; un 50 % menys per a usos recreatius que impliquin reg i un 15 % menys per a altres usos recreatius.

Comitè Municipal de Sequera

El Comitè Municipal d’Emergència, constituït en Comitè Municipal de Sequera, supervisarà i prendrà les decisions a nivell local mentre duri la situació d’excepcionalitat. Els incompliments de les mesures establertes podran ser sancionades en aplicació del reglament d’Aigües de Mataró amb imports de fins a 3.000 €.


Campanya de sensibilització i consells d’estalvi

L’Ajuntament i Aigües de Mataró incrementen la campanya de comunicació i sensibilització per fer arribar a la ciutadania tant les mesures aprovades com consells d’estalvi d’aigua. En aquest sentit, cal recordar:

- Reparar les aixetes i la cisterna del vàter quan perdin aigua.

- Col·locar airejadors a les aixetes.

- Instal·lar cisternes amb doble botó per alliberar més o menys aigua segons necessitat.

- Recollir en un recipient l’aigua de la dutxa mentre esperes que surti a la temperatura desitjada.

- Tancar l’aixeta quan no s’utilitzi l’aigua en ensabonar-te, afaitar-te o raspallar-te les dents.

- Fer servir la dutxa en comptes de banyar-te.

- Omplir bé el rentaplats i la rentadora i triar programes eficients.

- Si tens jardí, minimitzar o eliminar les zones de gespa, que requereixen molta aigua i ara no es podran regar. Si ha de ploure no cal regar arbres i plantes.

- No fer servir el WC com una paperera.

- Si és possible, reutilitzar les aigües grises, procedents de les dutxes, banyeres i rentamans per alimentar les cisternes dels WC.