25/11/2022
Aigües de Mataró ha posat en funcionament el nou ramal de TubVerd que transcorre des de la Porta Laietana per l'avinguda de Lluís Companys fins a arribar a l’avinguda de la Gatassa.

Imatge
Conduccions de TubVerd a l'Avinguda de Lluís Companys, protegides per reixa amb cartell de TubVerd i escultura de Laia l'Arquera al fons.

El dia d'avui, les escoles Camí del Mig, Torre Llauder, l'Escola Bressol El Tabalet, la Residència de la Gent Gran de l’ICASS de l’avinguda de la Gatassa i el Camp Municipal de futbol del Pla d’en Boet ja poden gaudir del subministrament d’energia tèrmica del TubVerd requerida per l’aigua calenta sanitària i la calefacció d’aquests equipaments. Durant les pròximes setmanes es posaran en servei les connexions del Camp Municipal de futbol Can Xalant i de l’empresa Torrent i Fills.

De cara a 2023 està previst que altres equipaments es connectin al ramal, com el CAP II el Maresme (els especialistes), l’INS Laia l’Arquera i el Poliesportiu Municipal Eusebi Millan.

Quan aquest ramal estigui a ple rendiment, subministrarà una potència tèrmica de 3.500 kW i un consum anual de 2500 MWh, que comportaran un estalvi de més de 500 tones de CO₂ a l'atmosfera (l'equivalent 217 ha de bosc).

Aquestes actuacions s’emmarquen dins del Pla Director del TubVerd, i han tingut un cost d’1.499.466,037 € (IVA inclòs).

 

Amb TubVerd, Mataró més sostenible i circular

TubVerd és un servei 100% municipal, impulsat per Aigües de Mataró, SA, amb l’objectiu de desenvolupar projectes energètics que ajudin a fer més sostenible el model de ciutat. És una xarxa urbana que distribueix calor i fred mitjançant la circulació d’aigua en un projecte innovador i alineat amb els principis de l’economia circular.

El subministrament d’aquesta energia tèrmica es fa mitjançant una doble xarxa de canonades soterrades que transporten fins als edificis i equipaments connectats aigua freda i calenta (per climatització i aigua calenta sanitària). Les fonts de producció de calor principals són, per una banda, el vapor generat en el procés d’incineració de la fracció resta de les escombraries al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, i en menor mesura, l’aprofitament del biogàs excedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró. L’energia primària del TubVerd és, per tant, local i no fòssil.

La connexió a les energies renovables permetrà a la ciutat avançar en el camí cap a la sostenibilitat i la reducció d'emissions CO₂, dels gasos d'efecte d'hivernacle, afavorint el compromís amb la millora del medi ambient.