Aigües de Mataró ha iniciat un programa de doctorat industrial que estudiarà el model hidrogeològic i la recàrrega artificial de l’aqüífer del Maresme

09/07/2024
Doctorat industrial teballant davant d'un ordinador, amb un model de l'aquïfer en pantalla

Aquesta recerca respon a un dels quatre objectius estratègics de companyia (estratègia de sostenibilitat), i que  està alineat l'Agenda Urbana 2023 de Mataró. Es tracta d’estudiar projectes de resiliència hídrica, que permetin augmentar la capacitat de l'aqüífer. 

Mataró té 39 captacions d'aigua subterrània, que provenen de pous i mines. Aquesta aigua captada representa el 20% de l'aigua que es distribueix a la ciutat mentre que la resta prové de la xarxa d'aigua en alta gestionada per ATL (Aigües Ter Llobregat).

En aquests moments, la demanda d'aigua de la ciutat queda satisfeta, però en un context de canvi climàtic, de creixement urbanístic de la ciutat i de dependència de la xarxa en alta d'ATL, cal aprofundir en el coneixement dels recursos locals, com són les aigües subterrànies, per tal de garantir-ne la disponibilitat i evitar possibles problemes d'abastament en un futur. És per això que s'ha dissenyat aquest programa de doctorat industrial, que se sustentarà en tres eixos.

El primer eix vol fer un estudi geològic estructural, per a conèixer les zones de recàrrega de l'aqüífer.

En segon lloc, es vol actualitzar el model disponible de l'aqüífer de la riera d'Argentona, ja que actualment només es disposa d'un model 2D del període 2007-2012.

El tercer eix vertebrarà la investigació de les actuacions necessàries per augmentar el recurs hídric disponible, millorant tant la quantitat com la qualitat de l'aigua. S'estudiaran diferents propostes, com la recàrrega de l'aqüífer amb aigües residuals tractades, o amb aigües d'avingudes.

Aquest projecte involucra a quatre entitats: Aigües de Mataró, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); com a institució acadèmica, el Grup d'Hidrologia Subterrània (GHS) i al Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i es porta a terme gràcies al programa de Doctorats Industrials.