Es tracta d’un sistema de 14 malles que capten els residus sòlids que recullen els sobreeixidors de la zona
Aigües de Mataró ha instal·lat un nou sistema de retenció de sòlids a un dels sobreeixidors que aboquen a la riera d’Argentona. Aquest nou sistema està format per 14 malles que, durant els episodis de pluja, atrapen bona part dels residus sòlids que arrossega l'aigua i eviten que aquests acabin a la llera de la riera o al mar. Les malles tenen una capacitat de retenció de 4,2 tones de residus i es canvien un cop queden plenes, fent una correcta gestió de la brossa que hi queda atrapada.
El sistema ha estat instal·lat per l’empresa TecnoGrabber i ha tingut un cost aproximat de 24.240€, (IVA inclòs) que engloba la instal·lació de malles i l’adequació de l’espai.
En aquestes fotografies es poden veure, d’una banda, les malles acabades d’instal·lar, a principis de maig.
Després de les pluges de la setmana passada, i a només una setmana de la seva instal·lació, la imatge que oferien les malles és la següent.
En aquestes fotografies també s’observa l’espai de la riera d’Argentona, tal com quedava després de les pluges, a principis d’any i com es troba després d’haver plogut, un cop instal·lat aquest sistema.
Principalment, les deixalles que apareixen a les fotografies i que capturen les malles són, en un 90%, tovalloletes que es llencen pel vàter. També hi ha nombroses ampolles de plàstic, burilles de tabac, llaunes i bosses de plàstic, entre altres residus.
Aquest sistema se suma a d'altres que en els darrers anys, s'han anat instal·lant a diferents punts de la ciutat.
D'una banda, al passeig de Ramon Berenguer i a l’entorn del Sorrall, hi ha reixes de desbast. Aquestes reixes de ferro, capturen les deixalles que les persones llencen al carrer, en embornals o fora de les papereres i contenidors i que, en episodis de pluja, acabarien escampades a les rieres i zones verdes.
A la zona de la platja i el port, hi ha instal·lades pintes de retenció, un altre sistema que també reté deixalles i plàstics que, a través dels sobreeixidors de la ciutat, acabarien al mar.
Reixa de desbast al passatge de la Menta
Pinta de retenció de la platja de Pequín
Per descobrir aquests sistemes de retenció, dissabte 1 de juny, dins la programació de la Setmana de la Natura, Aigües de Mataró organitza una activitat per a visitar algunes de les localitzacions on es troben situats aquests sistemes i explicar-ne el funcionament.
Per participar a l’activitat, cal inscripció prèvia:
93 741 61 00
L’activitat no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.