El Pla Estratègic d’Aigües de Mataró 2020-2025 ha d’ajudar a orientar millor les decisions que en el futur es prenguin a la companyia. Per això, el document defineix les estratègies per aportar valor a la ciutat en l’àmbit del cicle integral de l’aigua, l’energia i el medi ambient dins el context de canvi climàtic i tecnològic en el qual ens trobem, i per ser un referent en la gestió de l’aigua i la sostenibilitat.
La Junta General d’AMSA celebrada dijous 5 de novembre va aprovar el Pla, que prèviament havia rebut el vistiplau del Consell d’Administració. L’alcalde, David Bote, el director general d’AMSA, Antoni Uix, i el redactor del Pla i consultor, Xavier Marcet, han presentat avui en roda de premsa el contingut del Pla estratègic.
Entre els reptes més importants dels propers anys caldrà fer front al procés de reconfiguració del sistema d’abastament de la ciutat, que tradicionalment s’ha proveït de les aigües del Ter i que a partir de 2028 necessitarà fonts alternatives d’aigua. Tot i que l’abastament en alta no és responsabilitat d’AMSA, l’empresa hauria de poder jugar un paper clau per trobar la millor solució per l’abastament d’aigua a Mataró en un context d’emergència climàtica. Un altre gran repte és consolidar-se com una companyia que va més enllà de l’aigua, i que amb el Tub Verd i el desplegament de solucions fotovoltaiques esdevé també una empresa d’energia.
Saber incorporar tota una nova generació de tecnologies 4.0, i en especial les tecnologies relacionades amb les dades, així com enfocar la comunicació cap a la millora de l’atenció virtual als ciutadans i per millorar la projecció d’AMSA, són també reptes de cara als propers anys.
Les estratègies
El Pla es divideix en 4 línies estratègiques, i cadascuna d’elles proposa afrontar els diferents reptes diagnosticats:
1. Sostenibilitat: amb reptes com incorporar nous models de negoci vinculats a l’energia verda, proposar el servei de laboratori com a Laboratori de Salut Pública de Mataró i d’economia circular, convertir a la companyia en un exemple de sostenibilitat, etc.
2. Alineació amb la ciutat: amb la voluntat de reforçar el model inclusiu de ciutat, d’augmentar la projecció d’Aigües de Mataró a Mataró i consolidar un model d’empresa pública transparent basada en una cultura ètica que defineix les seves decisions i actuacions, empoderar als ciutadans per incrementar l’ús eficient de l’aigua i de l’energia, etc.
3. Innovació i digitalització: utilitzant les tecnologies emergents per incrementar el valor de les persones i del servei, crear un model d’innovació, etc.
4. Persones (talent i rotació): amb els reptes d’evolucionar cap a les competències professionals 2025 i augmentar la diversitat de perfils professionals a la companyia.
Plans directors
Les diferents estratègies marcades pel Pla es concretaran operativament en el desenvolupament d’onze plans directors, alguns dels quals ja estan en marxa i altres es definiran properament. Així, Aigües de Mataró ja compta amb el Pla Director de l’Aigua (a revisar al 2025), el Pla Director de Clavegueram (recentment actualitzat), el Pla de Sostenibilitat que es va redactar conjuntament amb la Càtedra Unesco de la UPC, el Pla Director de Sistemes d’Informació, i el Pla Director de Renovació de Comptadors i en l’imminent Pla Director del Tub Verd, finalitzat i pendent d’aprovació.
També es basarà en altres plans directors que en aquests moments estan en fase d’elaboració, com són el d’Innovació, clau per al desplegament del seu talent i per incrementar el valor als ciutadans en un moment de molts canvis, el Pla Director del Laboratori, i el Pla de Comunicació. I estan previstos el Pla d’Energia Fotovoltaica i el Pla Director de Persones, que defensarà l’evolució de la comunitat professional d’AMSA com la base de l’èxit de qualsevol estratègia, amb un desplegament de perfils professionals més obert, més divers.