Es tracta d’un projecte compartit entre l’Ajuntament i Aigües de Mataró que permet descobrir com ha influenciat la gestió de l’aigua a la ciutat, des de la seva morfologia fins a la manera de viure dels habitants
La humanitat, des de sempre, ha anat darrera del proveïment d’aigua i assegurar-ne la disponibilitat per a la comunitat ha estat un dels principals factors de desenvolupament que ha permès l’assentament de poblacions, l’evolució econòmica i social i l’origen del món urbà.
Mataró té una llarga història relacionada amb la gestió de l’aigua, unes infraestructures i un patrimoni que aquesta exposició posa en valor en un moment en el qual la nova cultura de l’aigua dona protagonisme a totes les estratègies que permeten assegurar uns recursos hídrics que cada vegada són més escassos. L’aigua no ha estat sempre un recurs a l’abast de tothom i durant molts anys només en tenia qui podia pagar el cost de portar-la fins a la seva aixeta. La gestió d’aquest recurs natural, fer-lo accessible per usos domèstics, agrícoles o industrials, ha estat una tasca llarga i complicada. En el decurs del temps, aquesta responsabilitat ha estat compartida entre la iniciativa privada i els serveis públics municipals.
‘Les cares de l’aigua a Mataró’ mostra la convivència de la ciutat amb aquest bé tan preuat com escàs, des d’una perspectiva històrica. Durant el recorregut es poden descobrir les diferents facetes d’una relació que ha influenciat la ciutat, des de la seva morfologia fins a la manera de viure dels seus habitants.
L’exposició, que es podrà visitar des del 12 de desembre i fins al 29 de juny a Can Marfà, s’estructura en sis àmbits: L’aigua com a element crucial en la formació de la ciutat; L’aigua com a recurs productiu; Inundacions, malalties i riscos ambientals; L’aigua dins de l’àmbit domèstic; L’aigua com a bé públic i Present i reptes de futur de l’aigua.
La mostra està formada per plafons explicatius i compta també amb maquinària i diversos objectes relacionats amb la gestió de l’aigua com una gran màquina de vapor que s’utilitzava per extreure aigua d’un pou, mesuradors i comptadors d’aigua. També hi ha documentació antiga, contractes i material de laboratori; un pic i una pala de quan es va construir el desviament, diversos motlles i una tela de la fàbrica d’indianes, entre d’altres elements. Un audiovisual interactiu explica l’evolució històrica de la relació de Mataró amb l’aigua, des de l’antiga Iluro fins a l’actualitat. Finalment els visitants també podran participar en una enquesta que els permetrà descobrir si fan un ús responsable de l’aigua.
'Les cares de l’aigua a Mataró' és un projecte compartit entre l’Ajuntament i Aigües de Mataró que va sorgir arran de la commemoració l’any 2022 del centenari d’Aigües de Mataró. L’efemèride va posar de manifest dues qüestions importants: per una que la provisió i la gestió de l’aigua han estat crucials per entendre el desenvolupament de la ciutat i per l’altra la importància de fer-ne una gestió planificada i eficient. En conseqüència va sorgir aquesta mostra que va acompanyada d’un programa d’activitats paral·leles que es realitzarà durant el període expositiu.
Programa d’activitats
Durant el període d’exposició està previst organitzar un programa d’activitats, conferències i debats relacionats amb el cicle integral de l’aigua i la història de la gestió de l’aigua a Mataró. L'objectiu és divulgar el valor de l’aigua com a recurs bàsic, posant èmfasi en les seves característiques i vulnerabilitats, així com explicar els processos en els quals participa, per tal d’entendre la complexitat de la seva gestió en un context de desenvolupament econòmic, creixement demogràfic, de canvi climàtic, i de riscos de contaminació ambiental, de la necessitat de protegir els oceans, i els aqüífers. Paral·lelament es pretén oferir als ciutadans estratègies i recursos per fer-ne un ús més sostenible del recurs, desenvolupar l’esperit crític i la reflexió sobre els hàbits de consum d’aigua.
Programa educatiu
Amb la voluntat de contribuir amb la seva activitat educativa i cultural a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, el Museu de Mataró ha elaborat un projecte educatiu de l’exposició. Es tracta d’un programa específic per alumnes de primària i secundària que pretén donar a conèixer les propietats de l’aigua, i desenvolupar l’esperit crític i la reflexió sobre la necessitat de cuidar i preservar els recursos hídrics. A partir d’una visita guiada i dinamitzada els alumnes coneixeran la importància de l’aigua al llarg de la història en la configuració de la ciutat i hauran de resoldre diferents reptes, per tal de garantir el subministrament per als diversos usos, domèstics, urbans, agrícoles i industrials de la ciutat.
Per a més informació sobre el programa d’activitats i la oferta educativa de l’exposició consulteu la web: www.culturamataro.cat o adreceu-vos a educacultura@ajmataro.cat o al tel 93 7412930.