04/12/2023

El Comitè Municipal de Sequera es va reunir divendres 1 de desembre per valorar com pot afectar a Mataró la situació de preemergència per sequera. La ciutat es troba entre els 10 municipis catalans que tenen menys consum d’aigua per habitant i dia, sobretot pel bon manteniment de la xarxa de distribució.

Mà d'una persona tancant una aixeta

El Comitè Municipal de Sequera, reunit per valorar com pot afectar a Mataró la situació de preemergència per sequera, ha constatat que la bona gestió d’Aigües de Mataró amb inversions contínues en el manteniment i millora de la xarxa de distribució, les mesures d’estalvi i la conscienciació ciutadana situen Mataró entre els 10 municipis que menys aigua consumeixen.

En concret, Mataró ha assolit a l’octubre una dotació de 140 litres per habitant i dia. La dotació inclou el consum domèstic i no domèstic de tots els usuaris connectats a la xarxa d’abastament. El consum domèstic a l’octubre, s’ha reduït en 1,3 % respecte al mateix període de l’any anterior i es troba al voltant dels 99,5 litres per persona i dia.

Aquestes xifres estan per sota dels 210 litres per habitant i dia de dotació màxima permesa per la Generalitat al nou escenari de preemergència per sequera, situació a la qual han entrat aquesta setmana les 202 localitats catalanes que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat i que fins ara se situaven en situació d’excepcionalitat per sequera.

Malgrat que la ciutat es pot felicitar per estar entre els 10 municipis que menys aigua consumeixen, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania a continuar aplicant les mesures d’estalvi establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per no empitjorar l’estat de les reserves generals davant la gravetat de la sequera.

 

Situació de preemergència

La fase de preemergència (excepcionalitat agreujada) és un nou escenari determinat per la Generalitat, no recollit en el Pla de Sequera, per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència.

Podeu consultar al web d’Aigües de Mataró totes les restriccions i també els consells per estalviar a casa.

Es recorda, per exemple, que el reg està limitat a la supervivència d’arbres i plantes, només mitjançant reg gota a gota o regadora i de 20 h a 8 h; que no es permet en cap cas omplir piscines privades d’ús individual o unifamiliar; o que no es poden netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ni públics ni privats.

 

Una xarxa amb poques pèrdues que ha permès més estalvi

L’eficiència de la xarxa de distribució d’Aigües de Mataró se situa en prop del 90%. Això vol dir, que les pèrdues durant la canalització i arribada de l’aigua als habitatges i activitats són mínimes.

Aquest alt nivell d’eficiència és fruit de les obres de millora i manteniment per actualitzar la xarxa que s’han fet al llarg dels anys i es continua duent a terme amb actuacions que, sovint, provoquen molèsties veïnals per les afectacions dels treballs, però que suposen un benefici per a tothom.

 

Pla d’emergència en situació de sequera

Mataró va aprovar el 2022 el seu Pla d’emergència en situació de sequera, com a instrument per orientar la presa de decisions en l’àmbit municipal i en el marc normatiu del Pla Hidrològic Nacional i del Pla especial d’actuació en situacions d’alerta i eventual sequera redactat per l’ACA a Catalunya.

En compliment a aquest pla, a més de les mesures aplicades per reduir el consum a la ciutat, Aigües de Mataró ha augmentat el volum d’aigua procedent de fonts pròpies (pous) que s’aporta a la xarxa de distribució. Des de l’inici de l’estat d’alerta per la sequera a finals de 2022 s’han aportat 1.538.193 m3 procedents de pous del municipi. Des de principis d’any, un 25,3 % de l’aigua consumida per Mataró procedeix de pous propis.