Mataró estrena un centro de recogida movil que cada día se instalará en una zona diferente de la ciudad

17/03/2011
Aigües de Mataró col•labora en la campanya, mitjançant el repartiment d’embuts que eviten que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un nou servei de deixalleria mòbil que pretén fer més fàcil als veïns dipositar separadament els residus perillosos i especials generats a les llars per potenciar el reciclatge. La deixalleria mòbil funcionarà de dilluns a dissabte, cada dia instal·lada en una zona diferent de la ciutat.

La deixalleria mòbil consisteix en un contenidor amb diferents compartiments per depositar separats residus domèstics com: roba i sabates, ferralla i metalls, cables elèctrics, petits voluminosos, plàstics durs, olis vegetals i/o de cuina, olis minerals i/o de motor, ferralla electrònica i informàtica, fluorescents, telèfons mòbils, petits electrodomèstics, dissolvents, radiografies, tòners i cartutxos, piles i bateries, aerosols o pintures.

Col·laboració d’Aigües de Mataró
En aquest sentit, per afavorir el reciclatge dels olis utilitzats per cuinar, Aigües de Mataró i l’Ajuntament de Mataró duen a terme una campanya de difusió i el repartiment d’embuts que s’adossen a qualsevol ampolla de plàstic per fer-ne la recollida.

L’objectiu d’aquesta campanya es evitar que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries, accions que suposen un greu perjudici per al medi ambient. Un litre d’oli contamina mil litres d’aigua i 5 litres d’oli no tractat contaminen l’aire que respira una persona en 3 anys. A més, eliminar aquests olis a les depuradores representa un elevat consum d’energia; l’oli barrejat amb altres sòlids pot formar taps a les clavegueres i serveix d’aliment als rosegadors, afavorint-ne la proliferació.

El reciclatge dels olis usats permet transformar un residu contaminant en altres productes útils, com sabons i productes cosmètics, així com la fabricació de biocombustibles.

Per aquest motiu, és primordial separar els olis de cuina o el de les llaunes de conserves en un bidó o ampolla i portar-los a les deixalleries. Aquests olis no es poden barrejar amb els de cotxe o maquinària.